Haberi, Makalesi,Konuları, Güncel Haber, Güncel Blog

Anne Tarifi ile Turşu Nasıl Yapılır

Anne Tarifi ile Turşu Nasıl Yapılır

Turşu Nasıl Yapılır?

Kullanılan en eski yöntemlerden biri olan kışa hazırlık turşuları aslında doğal ve mevsiminde yetişen sebzeleri fermente olarak aside etme yöntemidir. Bu işi hiç yapmamış olanlara ne kadar kolay olabileceğini anlatmak, farklı yöntemler kullananların ise işlerini kolaylaştırmak amacıyla hazırladığımız yazı dizisinin bilenlere ise büyüklerinden yadigar kalan alışkanlıklarının unutulduğu yerlerini de hatırlatabilmesi mutluluğumuzu arttıracaktır.

O güzel insanların Neşeli Günler’de ki kavgasını hepimiz hatırlıyoruz değil mi? Turşu suyunun iyisini tabi ki biricik Saadetimiz (Adile Naşit) biliyor. Bir kadından öğrenmesi gereken çok şey var Münir abimizin en öncede turşu nasıl yapılır sorusunun en önemli noktası olan turşu suyunun sirkeyle olacağını öğrenmesi gerekiyor deyip kendisine rahmet diliyoruz. Hep aklımızda kalacaksın Münir Özkul bu hiç bitmeyecek tartışma içinde tarafımızı seçiyoruz.

Hangi Sebzelerle Turşu Yapılır?Doğalından aldığımız

Lahana Havuç Nohut Kuru Fasulye Kornişon Süs biberi Salatalık Sivri biber Acur (küte) Kelek Patlıcan Kırmızı biber KarnabaharSarımsak Yeşil domates

Bu sebzelerin ve bakliyatların turşusunu kolaylıkla yapabilirsiniz. Biz tarifimizde seçtiğimiz besinleri karışık bir turşu konservesi haline getireceğiz. Siz bu işin püf noktalarını öğrendikten sonra turşunu kurmak istediğiniz sebzeleri bulundurabilirsiniz.

Anne Lezzetiyle Turşu Tarifi

Özellikle turşu dükkanlarında görülen bir çok sebze ve meyvenin turşusunu yapmak konusunda biraz çekingen davranıyoruz ve biz bildiğimiz “geleneksel turşu” tarifini oluşturmayı istiyoruz. Turşu kurmanın püf noktası annemin deyimiyle bu işi “tek kişinin” yapmasıdır, yoksa turşumuz tutmayabilir sevgili kadın halleri. Turşu nasıl yapılır diye sorduğumda benim aldığım ilk cevap buydu ve sonuçta belirli bir bekleme süresinden sonra tadını ve olup olmadığını öğreneceğimiz turşunun riske edilmemesi açısından uyguladığım ilk yöntemde bu oldu.

Yaklaşık 5 litrelik iki cam kavanoza (Plastik tüketimini azaltmak adına cam olması önemli), hazırlayacağımız turşunun malzemelerini ve turşu suyunun malzemelerini öğrenip tarifimize başlayabiliriz.

Turşu Malzemeleri

Yarım kilo iri doğranmış lahana 2 adet salatalık 5 – 6 adet kornişon 1 adet havuç 1 su bardağı nohut 2 adet yeşil domates
5 – 6 sivri biber 2 adet acur veya küte 7 – 8 diş sarımsak Turşu Suyu Malzemeleri 5 çay bardağı sirke 4 litre su 5 tatlı kaşığı limon tuzu 2 su bardağı kaya tuzu

Turşu ve Turşu Suyunun Yapılışı

Öncelikle bilmemiz gereken turşu yapımının bir mevsimi vardır. Genellikle ekim ayının başlangıcından kasım ayına kadar havaların soğumaya başlamasıyla birlikte yapılması gerekmektedir. Nohut ve salatalığı turşumuza tüm olarak atıyoruz. Sarımsak, kuru fasulye ve nohut turşumuzun mayalanmasını sağlayan gıdalardır. Salatalık ise turşu suyunu fazlasıyla içine alabileceği için tüm olarak cam kavanozumuza yerleştiriyoruz. Eğer fazla sarımsak aroması istemiyorsak sarımsakları da tüm atmanızı öneriyoruz. Diğer malzemeleri irice doğradıktan sonra, 5 litrelik iki cam kavanozumuzu tamamen doldurup, ayrı bir yerde hazırladığımız turşu suyu malzemelerini karıştırıyoruz. Turşu suyu malzemelerini bir kap yardımıyla karıştırmalıyız bu limon tuzunun iyice erimesini sağlayacaktır.

Cam kavanozumuza doldurduğumuz malzemelerin üstüne turşu suyunu ekleyip ağzını sıkıca kapatmadan önce maydanoz ya da dereotu ekleyerek suya farklı bir rayiha katabiliriz. Ağzını sıkıca kapattığımız turşu kavanozunu 1 gün ters bir şekilde bekletip hava alıp almadığını kontrol ettikten sonra serin ve kuru bir yerde güneş ışığını almayacak şekilde 20 – 25 gün bekletip afiyetle yiyebiliriz.

Turşu Nasıl Muhafaza Edilir?

Turşumuz olduktan sonra onu serin yerinden kaldırıp mutfağa taşımak istiyorsak muhafaza koşullarını değiştirmemiz gerekecektir. Çünkü sıcak ortamda turşu üzerinde beyazlıkların görüneceği bir hal alır ve bozulur. Bizim tavsiyemiz turşunuzu kurduğunuz yerde bekletmeye devam etmeniz ve yiyebileceğiniz kadarını sofranıza taşımanız olacaktır. Eğer turşumu mutfağıma taşımak istiyorum diyorsanız suyunu süzeceğiniz turşumuzu isteğimiz dahilinde ve en önemlisi herhangi bir rahatsızlığınız yoksa mis gibi içiniz. Sebzelerimizi istediğimiz ve bir öğünde yiyebileceğimiz kadar küçük kavanozlara suyu ile birlikte alıp buzdolabında saklayın. Önemli olan su miktarının sebzeden az kalmamasıdır. Eğer suyunuz azaldı ve ekleyebileceğiniz bir yerde yoksa öncekine nazaran daha az kaya tuzu ve sirke içeren yeni bir salamurayı kavanoza eklememiz yeterli.kaynak http://www.kadinhalleri.com

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ