Haberi, Makalesi,Konuları, Güncel Haber, Güncel Blog

Ekonomist Selçuk Geçer Dolar 12 Lira Olacak, Dedi?

Ekonomist Selçuk Geçer Dolar 12 Lira Olacak, Dedi?

Dolar kurunda son günlerde yukarı yönde hareketler gözlemlenirken ekonomist Selçuk Geçer 31 Mart Yerel seçimlerinden ekonomide çok daha büyük sıkıntılar yaşanacağını söyledi.

Dolar kuru 5.20 TL seviyelerinden sonra atağa kalkarak 5.40 TL seviyelerine kadar yükseldi. Dolar kurundaki bu artışın sebebi ekonomistler tarafından seçimi kazanma içgüdüsüyle hareket eden hükümetin bütçe harcama musluklarını sonuna kadar açarak yabancı yatırımcıyı tedirgin etmesi olarak yorumlanıyor.

Geçtiğimiz sene Ağustos ayında 7.20 TL seviyelerine kadar çıkan dolar kuru ekonomiyi bir hayli zor sokmuştu. Türkiye ekonomisi 7.20 TL seviyelerinde iflas etme noktasına gelmişken dolar 10 TL mi olacak soruları sorulmaya başlamıştı. Daha sonra Rahip Brınson’un bırakılarak ABD ile yaşanan krizin yumuşaması ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın peş peşe aldığı faiz artırma kararından sonra dolar kuru 5.13 TL seviyelerine kadar düşmüştü. Ekonomistler dolar kurundaki bu düşüşün kalıcı olmadığını kalıcı düşüş için yapısal reformların gerçekleştirilmesi gerektiğini ve biran önce tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçilmesini savunuyordu.

“DOLAR NEDEN 10 LİRA OLACAK”

Dolar kuru 5.13 TL seviyelerinde ikili dip yaparak 5.40 TL seviyelerine kadar tekrar yükseldi. Dolar kurundaki bu yükselişi ekonomist Selçuk Gçer sosyal medya üzerinden yaptığı bir video ile yorumladı. Selçuk Geçer “Dolar neden 10 Lira olacak?” başlıklı videosunda Hükümetin seçim ekonomisi uyguladığını, sorunlara kısa vadeli çözümler ürettiğini ve Hazine kasasını boşaltarak ekonomiyi çok daha ciddi dar boğazın içine soktuğunu ifade etti.

Bu şartlar altında dolar kurundaki yükselişten kaçınılmaz olduğunu belirten Geçer şunları söyledi. “31 Mart sonrasında çok daha zor bir süreç hem Merkez Bankası’nı hem de bizleri bekliyor olacak. Sebeplerimiz belli bir seçim ekonomisi uygulanıyor. Harcamaların ağzı sonuna kadar açılmış durumda. Kasada para kalmadı. Merkez Bankası rezervleri hızla tükeniyor. 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra oyuncular büyük ihtimalle yerini alacak. Enflasyon ve faiz çok yüksek seviyelerde seyrediyor bununda yan etkisi olarak piyasada çok ciddi bir daralma gözleniyor. İşin özeti Türkiye ekonomisi çok sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Ancak derin ekonomik krize daha ulaşmış değiliz onun kıyısındayız

6 ay ile 1 yıl içerisinde ödenmesi gereken özel sektörün 350 milyar dolar, kamu sektörünün 150 milyar doların üzerinde borcu olduğunu söyleyen Selçuk Geçer bu borçların ödenebilmesi için acil kaynak bulunması gerektiğini ifade etti.

IMF’YE GİDİLİRSE DOLAR YÜKSELİR Mİ?

İMF’ye gidilme sürecinde belli bir bahane bulunması gerektiğini söyleyen Geçer “MF’ye gidilme süreçlerinin öncesinde dolarda çok hızlı bir hareket olur ardından piyasa dengeleri bozulur ve IMF’YE gidilmek zorunda kalınır.” dedi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ