Haberi, Makalesi,Konuları, Güncel Haber, Güncel Blog

KARATAY DİYETİNİN ÖZETİ

KARATAY DİYETİNİN ÖZETİ

Karatay diyet değil sağlıklı beslenme biçimidir. – Bu beslenme biçiminde sofradan doymadan kalkmak kesinlikle yasak. Doyarak ve doğru şeyleri yiyerek zaten en az 5 saat acıkmamayı garantilemiş oluyorsunuz. Böylece yerken salgıladığımız insülin hormonunun ardından 5 saat sonra glukagon ve yağ yakma görevi olan leptin hormonunu salgılıyoruz.

Eğer 5 saatten önce bir şeyler atıştırırsak insülin-leptin direnci meydana geliyor ve bu hiç doymamamıza, durmadan buzdolabı karıştırmamıza, abur cubur krizine girmemize neden oluyor. Ya da aç kalmamıza… O nedenle ara öğün yasak.
– Doğru şeyleri yiyerek ve şeker-un mamüllerini yemeyerek insülin direncini kırıyoruz. Böylece tatlı ve açlık krizlerimiz sona eriyor. “Ben tatlısız ve ekmeksiz yaşayamam.” diyenler bir hafta denesin, insülin direnci kırıldığı zaman tatlı ve hamur işini canının hiç istemediğini görecek.

– Aç kalarak kilo verdiren diyetlerle verdiğiniz kilolar size fazlasıyla geri döner. Çünkü kendinizi aç bıraktığınızda vücut beyne “Kıtlık var!” sinyali iletir. Bu yüzden tekrar “normal” beslenmeye başlasanız bile vücut mahrum kaldığı besinleri depo edecektir. Bu da emeklerinizin boşa gitmesi demektir. Evde sular kesilip geri geldiğinde evdeki bütün kapları suyla doldurmamız gibi vücudumuz tekrar meydana gelebilecek kıtlık için önlem alır. Bu beslenme biçiminde açlık yasak bu yüzden. Ayrıca proteinsiz ve susuz diyetlerle sadece kas ve su kaybedersiniz. Bu da kiloları geri alma sürecini hızlandırır.

– Bu beslenme biçiminde yiyeceklerin glisemik indeksine dikkat ediyoruz. Nedir glisemik indeks? Yiyecek insülin hormonumuzu zıplatıyor mu, zıplatmıyor mu? Glisemik indeksi yüksek yiyecekler insülin hormonunun tavan yapmasına ve aynı hızla düşerek kan şekerimizin düşmesiyle elimizin ayağımızın titremesine neden olur.(hipoglisemi) Bu hepimizin yaşadığı bir durumdur ve mutlaka mutfağa girip ne var ne yoksa yememizle sonuçlanır.

Özellikle de şekerli yiyecekler… Peki hangi yiyeceklerin glisemik indeksi yüksek? Pirinç, patates, şeker, un gibi yiyeceklerin glisemik indeksi 100 üzerinden 100! O yüzden kesinlikle yemiyoruz. Yersek insülin direncinin kırılmamasını ve yatana kadar açlık hissetmeyi göze almış oluyoruz ki bu asla kilo vermemize izin vermez. Buna karşılık yumurta, tavuk, et, peynir, yoğurt, süt yani tüm proteinlerin glisemik indeksi 0’dır.

Bu besinleri tükettiğimizde insülin hormonumuz hep normal seviyede seyrettiğinden 7-8 saat hatta bazen 12 saat bile acıkmadığımız oluyor. Eğer proteinin yanında tatlı ya da ekmek gibi bir şey yerseniz kısa sürede tekrar acıkırsınız. Bu da kilo vermenize engel olur.

– Her şeyi “doğal” olarak tüketiyoruz. Yumurta köy yumurtası, tavuk köy tavuğu, süt paketlenmemiş süt, yoğurt ev yoğurdu vs. “Pakete giren yiyecekler gıda olmaktan çıkmıştır.” diyor Karatay. Hiçbir faydası olmadığı gibi bir de zararları var. En başta da kilo aldırmaları geliyor. Üzerinde “light” yazan hiçbir şeyi tüketmiyoruz. Kısacası fabrikaya girmiş, işlenmiş tüm gıdalar yasak.

– Süt ürünlerini tam yağlı olarak tüketiyoruz.

– Margarin, ayçiçek yağı, mısırözü yağı trans yağ olduğu için kesinlikle yasak. Kuyruk yağı, etin kendi iç yağı, fındık yağı, saf zeytinyağı ve ev yapımı tereyağı serbest. İstediğiniz kadar tüketebilirsiniz.

– Kuruyemişleri çiğ olarak kahvaltıda ekmek yerine tüketiyoruz. Kavrulmuş olursa içerisindeki omega 3 trans yağa dönüşür. Böylece zayıflamaya yardımcı omega 3’ten mahrum kaldığımız gibi bir de kilo alırız ya da kilo veremeyiz.- Günde en az 2 yumurta tüketiyoruz. Haşlanmış olursa kayısı kıvamında, sahanda olursa tabanını yakmadan.- Bal, pekmez, nar ekşisi gibi yiyecekler yasak. Çünkü glisemik indeksleri yüksek.

– Kızartmanın her türlüsü yasak.

– Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş gıdalar yasak. Sadece pastırma ve ev yapımı sucuk serbest. Yani işlenmemiş ve ısıl işleme maruz kalmamış olacak.

– Yemekleri kısık ateşte, malzemeleri kavurmadan(çiğden) pişiriyoruz. Aksi halde glisemik indeksi yükseliyor. Zeytinyağını da en son ekliyoruz.

– Mümkünse 2 öğün, başaramazsanız en fazla 3 öğün yemek yemelisiniz.- Nohut ve bezelyeye dikkat ediyoruz, çok az tüketmeye çalışıyoruz çünkü içinde nişasta var. Nişasta=şeker- Baklagiller, bulgur, dövme, yarma serbest. Yalnız bulgur kilo vermeyi yavaşlattığı için haftada 1 kez 3-4 kaşık tüketiyoruz. Haşlanmış içli köfte, çiğ köfte, mercimekli köfte, kısır serbest.
– Sık olmamak koşuluyla -arada bir -1 porsiyon lahmacun serbest.

– Günde 1 tane -glisemik indeksi düşük- meyve yeme hakkımız var, fazlasını aynaya baktığınızda belinizde görebilirsiniz. Çünkü meyve şeker demek. Vitaminli olması içinde şeker olduğu gerçeğini değiştirmez. Akşam 8den’ sonra şekersiz çay ve ayran dışında hiçbir şey yiyip içmiyoruz.- Günde en az 2.5 lt su içiyoruz.

– Bu diyette kalori hesabı yapmaya gerek yok……. “Kalorisine değil niteliğine ve glisemik indeksine bakın.” diyor.
– Bir insanda göbek yağı varsa o insanda insülin direnci vardır. İnsülin direncini kırmanın tek yolu da ara öğünsüz, şekersiz ve unsuz beslenmektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ